Przez Przemek Jamroziński dnia środa, 19 październik 2022
Kategoria: Urząd Gminy

Kampania informacyjna „Wybieram bezpieczną żywność"

Kampania informacyjna „Wybieram bezpieczną żywność" realizowana przy współpracy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Głównego Inspektora Sanitarnego Nowa żywność - Czy owady to żywność przyszłości? Nowe, niezwykłe produkty cały czas trafiają na nasze talerze, a kiedyś nawet tak podstawowe artykuły, jak banany, ziemniaki, pomidory czy ryż, były w Europie nowością

Na przestrzeni dziejów w naszej diecie pojawiały się nowe rodzaje żywności, składniki czy sposoby jej produkcji, zapożyczone ze wszystkich zakątków naszej planety. Teraz, w dobie globalizacji, kiedy ludzie chętnie poszukują nowych smaków i źródeł wartości odżywczych, wybór tego, co możemy zjeść, jest jeszcze większy.

W UE żywność jest uznawana za nową, jeśli nie była w powszechnej konsumpcji przed majem 1997 roku, a pojęcie to obejmuje nie tylko samą żywność, ale również żywność pochodzącą z nowych źródeł, nowe składniki używane w żywności oraz nowe sposoby i technologie jej produkcji.

Za najnowsze produkty w diecie europejskiej można uznać nasiona chia i ziarna komosy ryżowej pochodzące z Ameryki Południowej. Olej uzyskiwany z niewielkich skorupiaków znanych jako kryl dzięki szczególnej zawartości kwasów tłuszczowych jest używany w produkcji żywności i suplementów diety. Dla bardziej odważnych - świerszcze, mączniki i koniki polne, które są tradycyjnym pożywieniem i powszechną podstawą w niektórych częściach świata, mogą być spożywane jako przekąski lub składniki różnych potraw. Istnieją również produkty spożywcze wytwarzane przy użyciu nowych procesów, takich jak mleko czy chleb poddane działaniu promieniowania UV.

Dzięki różnorodności świata, naszej interakcji z innymi kulturami i innowacyjności nowa żywność będzie wciąż szukać drogi na nasze stoły, oferując jeszcze bardziej urozmaiconą dietę. Na podstawie naukowych ocen bezpieczeństwa sprawdzamy, czy te nowe produkty spożywcze są bezpieczne — wyjaśnia Ermolaos Ververis, chemik żywności pracujący w EFSA.

Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index

Zachęcamy do zapoznania się materiałami informacyjnymi na temat kampanii „Wybieramy bezpieczną żywność".