Nabór zgłoszeń do Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków 2022"
Województwo Łódzkie zaprasza do wzięcia udziału w XIII edycji Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych pn.: „Tygiel Smaków 2022". Wydarzenie odbędzie się podczas XV Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2022 w Łodzi. Jest to wyjątkowy konkurs, którego celem jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych z terenu województwa łódzkiego. Stanowią one element tożsamości społeczności lokalnych w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Do konkursu producent może zgłosić maksymalnie dwa produkty rolne, środki spożywcze lub napoje:
- charakteryzujące się wysoką jakością i wyjątkowością;
- posiadające minimum 25 letnią tradycję wytwarzania;
- związane z kulturą, historią województwa łódzkiego;
- wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Produkty mogą być zgłaszane w następujących 7 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne;
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie);
- wyroby piekarnicze i cukiernicze;
- gotowe dania i potrawy;
- napoje;
- sery i inne produkty mleczne;
- inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.
Nagrodami w konkursie są statuetki „Tygielka Smaków 2022" (w 7 kategoriach). Wyjątkowy produkt/potrawa, któremu Komisja Konkursowa przyzna najwyższą liczbę punktów otrzyma nagrodą główną „Tygiel Smaków 2022".
Więcej informacji pod adresem https://www.lodzkie.pl